Използвани са текст и снимки от сайта http://gccjunior.org/

понеделник, 5 ноември 2012 г.

25. Колизеумът в Рим , Италия

Ако сте били в Колизеума преди 2 000 години e можело да седнете като зрител и да се забавлявате цял ден, или пък може да сте били на път за неговата централна част - като гладиатор и вероятно можеше да се каже, че сте имали много лош ден.
Както и при съвременните стадиони, до 50 000 души са идвали тук, за да гледат гладиатори да се бият до смърт с мечове, копия и дори диви животни. Това не е било зрелище, за тези, които не харесват вида на кръв ... нещо като при съвременни яхокей на лед.
След влизането на гладиаторите в Колизеума, те позравявали императора и извиквали "Ние, които сме на път да умрем, те поздравяваме!" Не звучи много забавно, нали? Животни от цялата огромна Римската империя са били водени в Колизеума, като жертва, за да се борят с гладиатори или затворници, които са били водени в основния пръстен без никакви оръжия. Животните са били змии, лъвове, тигри, крокодили, носорози, вълци, мечки и дори жирафи. Под Колизеума има огромни площи и тунели, където тези животни и затворници са били държани преди събитието!

Няма коментари:

Публикуване на коментар